Door de komst van windpark Spui is onze leefomgeving ernstig aangetast. Met een zichtlijn van zo’n 20 km heeft dit windpark een enorme impact op het unieke landschap van de Hoekse Waard.

Erger nog is dat MENSEN ernstige hinder ervaren, serieuze klachten dus, waarvoor onze overheid geen enkele bescherming kan bieden. Dit gaat niet meer om klagende klagers met azijnpisgehalte, dit gaat om MENSEN met serieuze klachten. MENSEN die hier al decennia lang wonen, leven en werken. Ook met duurzame ambities maar die ook de overheid vele male waarschuwde, bezwaar maakte, zet hier geen windpark neer, niet op deze locatie, tussen 4 woonkernen in een open gebied, gelijkwaardig aan een stiltegebied.

De prijs voor deze MENSEN is te hoog en onevenredig. Legale burenhinder gaat door merg en been. Zomaar een compilatie uit echte klachten van echte MENSEN;

“Heb vannacht zeer slecht geslapen. Het was een vreselijke herrie met die turbines. Ik zelf heb rond de 60db+ gemeten aan de gevel. Ze maakten bij ons meer herrie dan de storm op zich. Wij gaan hier ook kapot aan.”

“Overdag kan je niet meer buiten zitten met mooi weer. Binnen staat gelukkig overdag de radio aan.”

“Gister rotherrie. Nu ZW3, maar herrie: is warm boven waar ik werk, maar de herrie leidt af, moet de deur dan dicht?”

“Pokkeherrie, NZ 7, je voelt de windflappen op je lichaam, verschrikkelijke herrie, binnen kun je het ook keihard horen”

“Ik kon vannacht niet meer in mijn slaapkamer op de bovenverdieping blijven. Het dreunende woesj woesj hield mij wakker. Ik ben naar beneden gevlucht en ben op de bank gaan liggen. Maar door de onrust in m’n lijf heb ik deze nacht niet meer kunnen slapen. Ik was de volgende ochtend gebroken, doodop”

“Middag/avond brompuls; er draaien er 2: nr. 2 en 3. Om 20u. luwde het. Het huis is als het ware een resonantie kamer, net als een vleugel of gitaar. Hoorbaar, en op trommelvlies voelbaar. ONO wind, 2 á 3. “

“Lijkt wel oorlog, druk op trommelvlies net als in vliegtuig. Huis ontvlucht voor paar uurtjes, even uit het gedreun, weer terug: nog net zo’n herrie, bizar. Deuren/ramen dicht. ”

Het windpark draait nog geen maand en al meer dan 200 klachten zijn er bij windpark Spui en Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid gedaan. Door de Nederlandse geluidnorm 41/47 Lden staan omwonenden machteloos en rechteloos tegenover het aanpakken van deze hinder. De omgevingsdienst registreert braaf de klacht, maar via de achterkant laat zij al weten dat het windpark binnen de normen draait… Zie hun artikel via deze link. Knap overigens dat deze dienst al kan berekenen dat het windpark binnen de geluidsnorm blijft, daar het over een jaargemiddelde gaat. Als deze dienst met een spotmeting dus deze conclusies kan trekken, is de omwonenden dus rechteloos en hopeloos verloren als het gaat om aanpak van serieuze geluidshinder, waar MENSEN dus ziek van worden of enorme hinder van ondervinden in hun eigen leefomgeving. Hoe diep kun je als overheid zinken?